Waarom iedere dag zelf op zoek naar relevant economisch nieuws?

Bekijk onze dagelijkse selectie voor het MKB.

Vandaag in het nieuws

Ondernemers willen snel hulp van banken 'anders dreigt golf aan faillissementen'

vrijdag 22 januari 2021 via NOS

Meer ondernemers komen snel in geldproblemen als de banken weigeren om steun te geven. Daarvoor waarschuwt Inretail, de brancheorganisatie van winkeliers. Die zegt dat ondernemers vaker dan vorig jaar 'nee' te horen krijgen. "Ze zitten in hoge nood en kloppen bij hun huisbankier aan. Daar krijgen ze vaker nul op rekest", zegt voorzitter Udo Delfgou in het NOS Radio 1 Journaal. "Of banken stellen meer eisen, ook bij uitstel van aflossingen, terwijl ondernemers het nu hard nodig hebben." Volgens Delfgou hebben veel winkeliers snel geld nodig om hun winkel klaar te krijgen voor de heropening. "Het grootste probleem hebben ze de komende weken met extra voorraden die binnenkomen. Ze hebben geen geld om de rekeningen van de leveranciers te betalen. Het moet snel en niet met allerlei papierwerk en regels." Hard en vervelend Banken gaven vorig jaar gezamenlijk uitstel aan ondernemers voor aflossingen, maar daar kwam in het najaar een eind aan. "Niemand heeft er belang bij, ook die ondernemer niet, als ze zich in de schulden blijven steken terwijl er geen toekomstperspectief is", zei Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken. "Dat is hard en vervelend. Ik voel met die mensen mee, maar het is de verstandige manier waarop wij ook andere ondernemers kunnen blijven helpen als bank." Volgens de bankenvereniging blijft de kredietverlening over het algemeen op peil. "Onze indruk is dat ook veel ondernemers geen krediet aanvragen omdat zij zelf denken dat extra schuld niet de beste oplossing is", zegt een woordvoerder over de situatie van nu. "Zij weten dat het een keer moet worden terugbetaald en missen perspectief om geld te verdienen." De overheid kwam gisteren met een extra steunpakket voor ondernemers, maar volgens Inretail is het voor bedrijven belangrijk dat banken blijven meedoen. "Ze slaan nu een beetje door. In de kern gezonde bedrijven moeten geholpen worden en snel", zegt Udo Delfgou. "Anders krijgen we straks een golf aan faillissementen." Bijzonder beheer De afgelopen maanden hebben banken de afdelingen waar ondernemers in nood terechtkunnen uitgebreid. Op de zogenoemde afdeling Bijzonder Beheer van ABN Amro en Rabobank werken 20 procent meer mensen dan voor de crisis. Ook bij ING zijn er meer mensen aangenomen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken valt de drukte vooralsnog mee. "Banken zien nog weinig betalingsproblemen ontstaan bij hun klanten. Natuurlijk weten we dat onder de oppervlakte schulden zich opstapelen en banken staan klaar om zo nodig snel op te schalen."

Forse uitbreiding steun- en herstelpakket

vrijdag 22 januari 2021 via Rijksoverheid nieuws

Het kabinet breidt het steunpakket voor banen en economie fors uit. Het vaccineren is gestart en dat zorgt voor perspectief. Tegelijkertijd is de realiteit dat dit een loodzware periode is voor ondernemers. De coronacrisis is inmiddels ook een langlopende economische crisis, waarbij veel ondernemers en werkenden hard zijn getroffen. Buffers zijn geslonken, reserves zijn opgebruikt.  Maatregelen zijn verzwaard en Nederland is in lockdown. Daarom geeft de regering het steun- en herstelpakket een flinke extra impuls.

Ondanks coronacrisis nieuw landbouwexportrecord: 95 miljard euro

vrijdag 22 januari 2021 via NOS

De totale Nederlandse landbouwexport heeft in 2020 naar schatting een nieuw record bereikt: 95,6 miljard euro, ondanks de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research en het Centraal Bureau voor de Statistiek. "Dit laat zien dat de weerbaarheid van de land- en tuinbouwsector best wel groot is", zegt onderzoeker Petra Berkhout. De waarde van de landbouwexport was 1 procent groter dan een jaar eerder. Hierbij worden wel nuances geplaatst: het volume daalde, terwijl de prijs steeg. Daarnaast daalde de waarde van exportproducten afkomstig van Nederlandse bodem licht. Dat werd echter tenietgedaan door een sterke stijging (5 procent) van de waarde van buitenlandse producten die door Nederland worden geëxporteerd. Wie verder inzoomt ziet dat de export van sierteelt - hieronder vallen onder meer bloemen en planten - nagenoeg gelijk is gebleven. Dat bleef afgelopen jaar de grootste exportgroep. Bij andere categorieën is een daling van de exportomvang te zien, bijvoorbeeld bij vlees (3 procent) en zuivel en eieren (4 procent). Accentverschuivingen: lokale ketens Maar al met al doet de land- en tuinbouwsector het dus niet slecht, zegt onderzoeker Berkhout. Dat komt volgens haar deels door steunmaatregelen, maar ook andere zaken spelen een rol. "De keten heeft goed ingespeeld op veranderingen." Daarnaast ziet ze "accentverschuivingen", waarbij er meer aandacht is voor lokale afzet en kortere ketens. Maar ze benadrukt dat de export de hoofdmoot is in de afzet. Er is in Nederland al jaren discussie over de hoeveelheid die wordt geëxporteerd, onder meer vanwege de gevolgen voor het milieu. Na de VS is Nederland het grootste landbouwexportland ter wereld. Twee derde daarvan gaat naar andere EU-landen, een kwart naar Duitsland.

Prijzen bestaande koopwoningen op recordhoogte in 2020

vrijdag 22 januari 2021 via Nu.nl

De prijzen van bestaande koopwoningen waren vorig jaar gemiddeld 7,8 procent hoger dan het jaar ervoor. In december werden de woningen zelfs 8,3 procent duurder. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster vrijdag hebben gepubliceerd. Vooral in de provincie Groningen gingen de prijzen vorig jaar met een stijging van 10,4 procent flink de hoogte in.

Belastingmaatregelen vanwege coronacrisis verlengd

vrijdag 22 januari 2021 via Belastingdienst

Nederland is helaas nog niet uit de coronacrisis. Om burgers en bedrijven te steunen in deze moeilijke tijden heeft het kabinet besloten een aantal fiscale coronamaatregelen te verlengen.