Waarom iedere dag zelf op zoek naar relevant economisch nieuws?

Bekijk onze dagelijkse selectie voor het MKB.

Vandaag in het nieuws

Europese economie krabbelt op uit dubbele coronarecessie

vrijdag 30 juli 2021 via NOS

De Europese economie zit opnieuw in de plus, na twee korte recessies door de coronacrisis. In de eurolanden bedroeg de groei het afgelopen kwartaal 2 procent, in de EU als geheel 1,9 procent. Na de eerste coronarecessie in de eerste helft van 2020 was de economie hard gegroeid. Maar in het laatste kwartaal van vorig jaar en het eerste van dit jaar was er sprake van een lichte krimp als gevolg van nieuwe lockdowns. Hoeveel specifiek de Nederlandse economie afgelopen kwartaal groeide wordt pas later bekend, op dinsdag 17 augustus. Werkloosheid omlaag Door het herstel is de werkloosheid afgenomen. In de eurolanden was die in juni 7,7 procent, in de EU als geheel 7,1 procent. Daarmee is de werkloosheid nog wel iets hoger dan voor corona. Inflatie omhoog Het Europees statistisch bureau Eurostat kwam ook met een eerste schatting van de inflatie in juli. Die bedroeg 2,2 procent in de eurolanden. In juni was dat nog 1,9 procent. Vooral brandstof, gas en elektra stegen fors in prijs. Het inflatiecijfer is ook belangrijk voor de Europese Centrale Bank. De stijging van de consumentenprijzen is nu hoger dan waar de Europese Centrale Bank naar streeft. Want die ziet 2 procent als een 'goede' inflatie. Is de inflatie minder, dan wijst dat op een stroef lopende economie. Ligt die erboven, dan is er mogelijk sprake van oververhitting. Toch wil de ECB de economie voorlopig blijven stimuleren met een lage rente en steunprogramma's. Pas als de inflatie langdurig boven de 2 procent blijft wil de ECB de steun gaan afbouwen.

Flitsbezorgers rukken op in Nederland, maar geld verdienen lukt ze nog niet

vrijdag 30 juli 2021 via Nu.nl

Wie er pas tijdens het koken achter komt dat de eieren op zijn, hoeft zich niet meer in allerlei bochten te wringen om tóch te kunnen eten. Dankzij de oprukkende snelle bezorgdiensten van boodschappen is een nieuw doosje eieren binnen tien minuten in huis. Terwijl de hongerige klant steeds meer keuze heeft, schuiven flitsbezorgers hun verdienmodel aan de kant om de markt voor zich te winnen.

Koopwoede nog niet gestild, omzet detailhandel opnieuw flink gestegen

vrijdag 30 juli 2021 via Nu.nl

Winkels verkochten in juni gemiddeld 6 procent meer dan dezelfde maand vorig jaar. Het is al de vierde maand op rij dat de detailhandel fors meer verkoopt dan een jaar eerder. In vergelijking met 2019 was de stijging vorige maand zelfs nóg groter (16,8 procent). Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het CBS.

Meer uren onbetaald overwerk in coronatijd, deels uit angst voor baanverlies

donderdag 29 juli 2021 via NOS

Wereldwijd wordt er gemiddeld twee uur per week meer overgewerkt sinds het begin van de coronacrisis. In Nederland doen bijna twee op de drie werkenden wekelijks onbetaald overwerk, bij een kwart gaat het zelfs om 6 tot 10 uur per week. Dat blijkt uit People at Work 2021: a global workforce view, een onderzoek van salarisdienstverlener ADP onder ruim 32.000 werknemers in zeventien landen. In 2018 werd in Nederland door een op de vijf werknemers overgewerkt, in de coronacrisis steeg dat naar een op de vier. Volgens ADP is thuiswerken en hybride werken, deels thuis en deels op de werkvloer, debet aan het meer en langer overwerken. "De coronacrisis en het massale thuiswerken lijken de drempel voor overwerken te verlagen", zegt directeur Martijn Brand. "Werk en privé lopen meer door elkaar en de tijd die je anders kwijt was aan het reizen van en naar kantoor gebruik je nu mogelijk eerder om nog even door te werken." Daarnaast kan economische onzekerheid er ook toe leiden dat werknemers de druk voelen om meer te gaan werken. Angst voor baanverlies Internationaal zeggen thuiswerkende werknemers meer overuren te maken (gemiddeld 9,4 uur) dan de collega's die op kantoor of op de werkvloer werken (gemiddeld 8,7 uur). Werknemers die deels thuis en deels op de werkvloer werken, doen zelfs vaker en meer overwerk, gemiddeld bijna 10 overuren. Ruim een op de drie werknemers wereldwijd zegt onbetaald extra uren te werken uit angst voor baanverlies; soms werken mensen zelfs op een vrije dag door. "Werknemers hopen op die manier te laten zien dat zij van extra toegevoegde waarde zijn voor de werkgever", denkt Brand. "Op termijn kan hierdoor een zorgelijke situatie ontstaan waarbij te veel gevergd wordt van werknemers, met risico op overspannen personeel en verminderde arbeidsproductiviteit." Jongere werknemers werken ook meer over dan ouderen, jongvolwassenen tussen de 18 en 34 jaar het meest. Slechts 15 procent van de jongvolwassenen werkt nooit over, bij 55-plussers bijna de helft. In essentiële sectoren als zorg, IT en telecom wordt het meest overgewerkt. Opvallend is dat fulltimers meer geneigd zijn wekelijks over te werken, dan parttimers.

Hogere energiekosten door vele Tesla's, zonnepanelen en windmolens

donderdag 29 juli 2021 via AD.nl

De vele Tesla’s in onze steden, zonnepanelen, windmolens en andere duurzame maatregelen leiden vrijwel zeker tot hogere tarieven voor klanten van netbeheerder Stedin. Om aan de toenemende energievraag van consumenten en bedrijven te kunnen voldoen, moet er namelijk voor honderden miljoenen euro’s worden geïnvesteerd in onder meer kabels en verdeelstations.