Waarom iedere dag zelf op zoek naar relevant economisch nieuws?

Bekijk onze dagelijkse selectie voor het MKB.

Vandaag in het nieuws

Winkeliers en horeca geƫrgerd over langere lockdown

woensdag 14 april 2021 via Nu.nl

Winkeliers en horecabedrijven zijn zeer teleurgesteld dat het kabinet dinsdagavond geen versoepeling van de lockdownregels heeft aangekondigd. Ze noemen het een "bittere pil". Wel zijn hier en daar positieve geluiden te horen over een dinsdag gepresenteerd stappenplan van het kabinet, waarin staat dat er misschien eind april wat soepelere regels komen.

Ook bij ABN AMRO moeten meer klanten gaan betalen om te mogen sparen

woensdag 14 april 2021 via Nu.nl

ABN AMRO gaat aan meer klanten een negatieve spaarrente rekenen. Mensen die meer dan 150.000 euro op hun bankrekeningen hebben, moeten vanaf juli rente betalen over het geld dat ze bij de bank hebben gestald. Momenteel ligt deze drempel nog op een half miljoen euro.

20 april: gratis webinar btw e-commerce voor webshop-ondernemers

woensdag 14 april 2021 via Belastingdienst

Bent u een Nederlandse ondernemer met een webshop? En verkoopt u goederen aan klanten die geen btw-aangifte hoeven te doen in andere landen van de Europese Unie (EU)? Zoals particulieren? Dan krijgt u vanaf 1 juli 2021 te maken met de nieuwe EU btw-regels voor e-commerce. Daarom organiseren wij op 20 april een webinar over de nieuwe regels en wat ze voor u betekenen.

Marktkooplui boos: 'We worden niet gezien, daarom in colonne naar Den Haag'

dinsdag 13 april 2021 via NOS

De pakweg 17.000 Nederlandse marktkooplieden zijn boos. Aan allerlei collega's in de horeca, detailhandel, evenementenbranche en sportsector wordt volgens hen perspectief geboden. "Maar hoor je weleens iets over de markt? Nooit, alsof we niet bestaan", zegt marktkoopman Paul Bol. "Daarom gaan we naar Den Haag om onze stem te laten horen." Dat protest is vandaag op het Malieveld. Al meer dan een half jaar mogen op de warenmarkten alleen kaas, vlees, vis, brood, stroopwafels en andere etenswaren worden verkocht. Maar de duizenden ondernemers van non-food als beddengoed, gordijnen en kledingstoffen, staan al die tijd buitenspel. "Die zitten thuis. Belachelijk gewoon", zegt Bol in het NOS Radio 1 Journaal. "Op de markt in de buitenlucht is het hartstikke veilig, als je de regels maar naleeft. Je ziet het hier op de markt in Eindhoven hoe netjes alles gaat." Wat Bol, organisator van het protest in Den Haag, vooral dwars zit is dat marktkooplieden in de media en door de politiek consequent worden genegeerd. "Zo lijkt het wel. We worden nauwelijks genoemd. Het is gewoon genoeg. Het is net alsof wij nergens bij horen. Wij willen ook genoemd worden door de politiek, meegenomen worden in de besluitvorming. Overal in de media, aan de tafels van de talkshows zie je allerlei gasten, behalve iemand die namens ons spreekt." Niet alle marktlui staan achter de actie van vandaag. De branchevereniging van de ambulante handel, de CVAH, is niet gecharmeerd van de optocht vanochtend over de A12 richting het Malieveld. "In colonne rijden naar Den Haag, dat zien wij niet zo zitten", zegt de nieuwe voorzitter van de CVAH, Louise Wesselius. "Wij zijn meer van het overleg, in gesprek gaan met de overheid. Maar natuurlijk geven we ook signalen af, dat hebben we in verschillende gemeentes kleinschalig op de markt ook gedaan om aan consumenten duidelijk te maken dat non-food graag wil terugkeren op de markt." Bol vindt dat te slap: "Praten hebben we genoeg gedaan en dat heeft niets opgeleverd. Dat stadium zijn we wel voorbij. Je moet gehoord worden, gezien worden, er moet in het kabinet aan je gedacht worden. Daarom gaan we naar Den Haag."

Meer werknemers met pensioen gegaan in 2020

dinsdag 13 april 2021 via NOS

In 2020 zijn meer mensen met pensioen gegaan: ruim 94.000 werknemers. Dat is 30 procent meer dan in 2018 en 2019. Gemiddeld stopten werknemers op 65,5-jarige leeftijd met werken, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De coronacrisis heeft mogelijk effect gehad op het aantal werknemers dat met pensioen ging, maar was waarschijnlijk niet de belangrijkste factor. "Corona werkt op mysterieuze wijze op de economie en de invloed is dus niet altijd uit te leggen", zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. "Vermoedelijk heeft het niet verhogen van de AOW-leeftijd in 2020 het grootste effect gehad." Doordat de AOW-leeftijd in 2020 niet is verhoogd, kwamen in 2020 meer mensen in aanmerking voor een AOW-uitkering. Mede daardoor was voor het eerst sinds jaren het aandeel pensioengangers hoger dan in het voorgaande jaar. Vergrijzing In de zorg gingen verreweg de meeste werknemers met pensioen, ruim 18.000. Daarnaast zijn voornamelijk meer werknemers bij de overheid, in het onderwijs en de industrie gestopt met werken in 2020 ten opzichte van 2019. Deze sectoren zijn het sterkst vergrijsd en kennen daardoor ook een groter aantal pensioengangers. Alleen in de financiƫle dienstverlening stopten minder werknemers met werken. De gemiddelde leeftijd waarop werknemers stoppen met werken, is ook verder omhoog gegaan. De geleidelijke verhoging van de AOW-leeftijd heeft daarin een rol gespeeld. In 2020 gingen werknemers met pensioen wanneer zij gemiddeld 65 jaar en 6 maanden waren. Vanaf het begin van deze eeuw tot en met 2006 lag deze leeftijd rond de 61 jaar.